Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Γρηγόρης Μασσαλάς.

 Οι ηθοποιοί της Φίνος Φίλμ: Γρηγόρης Μασσαλάς.

Tου Πάνου Αυγουστή*


Συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1931 στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων. Το 1958 αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία και το 1961 τελείωσε τη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Το 1963 ίδρυσε το Παιδαγωγικό Θέατρο και το 1973 τη Δωδωναία Σκηνή (η δραματική σχολή της οποίας εγκαινιάστηκε το 1975). Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Χριστιανικού Θεάτρου (1971-1972). Το 1988 δημιούργησε το Θέατρο 44, όπου στεγάστηκε η Δωδωναία Σκηνή. Σκηνοθέτησε πολυάριθμα θεατρικά έργα, συνεργαζόμενος με διάφορες θεατρικές ομάδες, ιδιαίτερα με τον Καλλιτεχνικό Όμιλο της Σχολής Χατζηδάκη. Η σκηνοθετική του δραστηριότητα αναπτύχθηκε και σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Το 1962-1968 εργάστηκε ως εκπαιδευτικός στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δίδαξε υποκριτική και αγωγή του λόγου στη Δραματική Σχολή Λυκούργου Σταυράκου (και Διευθυντής Σπουδών) και υποκριτική και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιδρυτών Δραματικών Σχολών. Σύζυγος της ηθοποιού Θεανώς Ιωαννίδου. Πέθανε στις 29 Δεκεμβρίου 2015 και κηδεύτηκε στους Χουλιαράδες Ιωαννίνων.

Φιλμογραφία

Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)

Η αρχόντισα κι ο αλήτης (1968)[επιβάτης λεοφωρείου]

Πολύ αργά για δάκρυα (1968)

Κιέριον (1968)

Όλγα αγάπη μου (1968)

Η οργή του αδικημένου (1969)

Ο Άγιος Νεκτάριος (1969)

Τα παιδιά του λιμανιού (1969)

Ληστεία στην Αθήνα (1969)

Κρίμα... το μπόι σου (1970)

Ο τελευταίος των κομιτατζήδων (1970)

Κατηγορώ τους δυνατούς (1970)

Οι γενναίοι του Βορρά (1970) [λοχαγός Γκαϊτάνωφ]

Ο δοσίλογος (1970)

Παπαφλέσσας / Η μεγάλη στιγμή του '21 (1971)

Δώστε τα χέρια (1971)

Υπερήφανοι αετοί (1971)

Η Ρένα είναι «οφ-σάιντ» (1972)

Σουλιώτες (1972)

Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973) [Αποστολίδης]

Σατανικές ερωμένες (1974)[δικηγόρος]

Η αυλή με τα σκουπίδια (1994)

Ευγένιος... αγνώστων λοιπών στοιχείων (1997) [στρατηγός Περικλής Τζώρας]. Πηγή: greekactor.blogspot.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3115769803916772014

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item