Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Χορηγικό Μνημείο του Νικία.

 Τα κτίσματα της Ακροπόλεως: Χορηγικό Μνημείο του Νικία.

Του Πάνου Αυγουστή*


Το Χορηγικό Μνημείο του Νικία, χρονολογούμενο από το 320-319 π.Χ., ευρισκόταν στα δυτικά του Θεάτρου του Διονύσου και στα ανατολικά της Στοάς του Ευμένη, στους πρόποδες της Ακροπόλεως των Αθηνών. Καταστράφηκε το 267 μ.Χ. Όπως κάθε χορηγικό μνημείο της Αθήνας, προοριζόταν για υποστήριγμα του χάλκινου τρίποδα ο οποίος ήταν αφιερωμένος στον Διόνυσο ή τον Απόλλωνα, εκ μέρους του χορηγού νικητή των λυρικών ή δραματικών αγώνων.

Περιγραφή

Το μνημείο, το οποίο μελετήθηκε από τον Βίλχελμ Ντέρπφελντ το 1885, πιθανώς να είχε μορφή μικρού ναού δωρικού ρυθμού. Είχε την μορφή πρόστυλου ναού, τετράγωνης μορφής, με έναν πρόναο με κίονες δωρικού ρυθμού να ευρίσκεται στα δυτικά. Οι κίονες, οι παραστάδες, τα επιστύλια, οι μετόπες, τα περιζώματα, καθώς και τα τύμπανα ήσαν φτιαγμένα από μάρμαρο, ενώ οι τοίχοι και οι τρίγλυφες ήσαν κατασκευασμένες από πώρο (πορώδες ασβεστόλιθο).

Ανεγέρθηκε από τον Νικία, υιό του Νικόδημου, καταγόμενο από τον δήμο της Ξυπέτης, με αφορμή χορηγική του νίκη.

Το μνημείο καταστράφηκε από τους Έρουλους το 267 μ.Χ. Από αυτό απομένουν, μόνο, ορισμένα στοιχεία των θεμελίων του. Ορισμένα εκ των δομικών υλικών του χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου για την ανέγερση της Πύλης Μπελέ κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, τον 3ο αιώνα μ.Χ., όπου τρίγλυφοι, καθώς και η αφιερωτική επιγραφή είναι ακόμη ορατές. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8882766215263358050

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item