Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Ναός Απόλλωνος Πατρώου.

 Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Ναός Απόλλωνος Πατρώου.

Του Πάνου Αυγουστή*


Ο Ναός Απόλλωνος Πατρώου (Προγονικού) είναι μικρός ερειπωμένος ναός Ιωνικού ρυθμού χτισμένος κατά τη περίοδο 340-320 π.Χ.. Έχει πλάτος 10 μέτρα και μήκος 16,5 μέτρα. Βρίσκεται στο βορειοδυτική πλευρά της Αρχαίας Αγοράς της Αθήνας, ανάμεσα στη Στοά Ελευθερίου Διός και το Μητρώον. Ο Απόλλων αποκαλείται Πατρώος ως πατέρας του Ίωνα. Έτσι λοιπόν θεωρούνταν ιδρυτής της Ιώνιας φυλής και προστάτης των οικογενειών. Στον εσωτερικό χώρο του ναού υπήρχε λατρευτικό άγαλμα αφιερωμένο στον Απόλλωνα, το οποίο είχε φιλοτεχνήσει ο γνωστός γλύπτης Ευφράνωρ.[4] Το άγαλμα αυτό, στο οποίο ο θεός ήταν ενδεδυμένος και κρατούσε λύρα στο χέρι του, σώζεται σήμερα στο Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς. Το κτήριο υπολογίζεται πως καταστράφηκε περίπου κατά το 480 π.Χ.

Αρχιτεκτονική

Ήταν μια απλή κατασκευή, η οποία διαρθρωνόταν σε μονόχωρο σηκό, όπου προστέθηκε κατά την ελληνιστική περίοδο πρόναος. Ο ναός εδράζεται στα αποσπασματικά σωζόμενα θεμέλια ενός προηγούμενου κτίσματος. Είναι χαρακτηριστική η πλήρης απουσία περιμετρικής κιονοστοιχίας. Στη βόρεια πλευρά του, υπήρχε ένα μικρό παράπλευρο δωμάτιο, με το οποίο επικοινωνούσε μέσω διόδου, δίνοντας στον ναό σχήμα «Γ». Αυτός ο πλευρικός θάλαμος πιθανό να στέγαζε το λατρευτικό άγαλμα του θεού, ίσως όμως να λειτούργησε ως άδυτο, κάτι που ήταν συνηθισμένο στους ναούς του Απόλλωνα. Τοποθετήθηκε στο πλάι του σηκού αντί του πίσω μέρους του για αισθητικούς και οικονομικούς λόγους, ενώ δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήθηκε ως θησαυρός για την εναπόθεση πολύτιμων αντικειμένων και προσφορών ή ως αρχείο για την φύλαξη δημοσίων εγγράφων.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους των ανασκαφών, μπροστά από τον σηκό του ναού υπήρχε άγαλμα του Απόλλωνα από τον γλύπτη Λεωχάρη (α΄ μισό 4ου αιώνα π.Χ.), καθώς και άγαλμα του Απόλλωνα Αλεξικάκου του γλύπτη Κάλαμη (429-426 π.Χ.).[5]

Ανασκαφές

Το άγαλμα του Απόλλωνα από τον Ευφράνωρα, που βρισκόταν εντός του ναού, και πλέον βρίσκεται στο Μουσείο της Αγοράς.

Η ανασκαφή του χώρου έγινε κατά τα έτη 1895 και 1896 από το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο. Το 1907 η Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία συνέχισε τις ανασκαφές, ενώ τέλος τη περίοδο 1931-1935 η Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών ολοκλήρωσε τις ανασκαφές. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 8585351442754781481

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item