Kτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Νότια Στοά.

 Kτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Νότια Στοά.

Του Πάνου Αυγουστή*


Νότια Στοά Ι

Η Νότια Στοά ήταν στοά στην αρχαία Αθήνα. Βρίσκονταν στην νότια πλευρά της αρχαίας αγοράς, μεταξύ της Ηλιαίας και του Εννεάκρουνου. Είχε προσανατολισμό βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά. Κτίστηκε περίπου το 425-400 π.Χ. και χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 150 π.Χ., όταν κτίστηκε δεύτερη στο ίδιο σημείο. Ήταν διακοσμημένη με διπλή κιονοστοιχία, εξωτερική με 44 κίονες και εσωτερική με 22. Οι κίονες ήταν δωρικού ρυθμού, με άνοιγμα στην βόρεια πλευρά. Εσωτερικά διαιρούνταν σε δεκαέξι διαφορετικούς χώρους, από τους οποίους οι περισσότεροι χρησιμοποιούνταν για συμπόσια.

Η ταύτιση του κτίσματος ως εμπορικού στηρίζεται αποκλειστικά στο σχέδιό του και στα σωζόμενα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, καθώς και στον μεγάλο αριθμό νομισμάτων (περίπου 240) – κυρίως χάλκινων – που βρέθηκαν επί τόπου και ίσως να προέρχονταν από το γειτονικό Νομισματοκοπείο.

Τα θυρώματα όλων των δωματίων-καταστημάτων είχαν έκκεντρη τοποθέτηση. Η διαμόρφωση αυτή δεν οφείλεται σε λανθασμένη ή ελλιπή σχεδίαση αλλά ήταν εκούσια και υιοθετήθηκε για να δημιουργήσει διαστήματα κατάλληλα για την υποδοχή πάγκων ή ανακλίντρων, γεγονός που καθιστά πιθανή την χρήση του κτιρίου και ως χώρου εστίασης. Δεδομένου ότι τα μέλη της Βουλής και οι άρχοντες σιτίζονταν με δημόσια δαπάνη, έχει διατυπωθεί η πρόταση ότι η Νότια Στοά Ι ενδέχεται να λειτούργησε παράλληλα ως έδρα μιας από τις δεκάδες κρατικές επιτροπές και συμβούλια που ήταν επιφορτισμένα με την άσκηση ποικίλων καθηκόντων σε καθημερινή βάση. Την άποψη αυτή ενισχύει επιγραφή του 222/1 π.Χ., που ανευρέθηκε σε ένα από τα δωμάτια και αποτελεί ένα αρχείο-κατάλογο των μετρονόμων, των επιθεωρητών των μέτρων και των σταθμών της πόλης.[1]

Νότια Στοά ΙΙ

Οικοδομήθηκε εν μέρει πάνω στα ερείπια της πρώτης στοάς. Είχε διαφορετικό προσανατολισμό από τη πρώτη στοά και ήταν παράλληλη με τη μέση στοά, και είχε κυρίως διοικητικές χρήσεις. Βρίσκόταν σε χαμηλότερο υψόμετρο από την πρώτη στοά, έτσι λοιπόν απαιτήθηκε η εκσκαφή βράχων για την κατασκευή της. Στο σημείο όμως εκείνο βρισκόταν υπόγεια ύδατα. Το γεγονός αυτό οδήγησε τους κατασκευαστές να σχεδιάσουν και να χτίσουν υπόγειο σύστημα αγωγών. Η ευρύτερη περιοχή που βρισκόταν η στοά, ονομαζόταν Νότια Πλατεία.

Η κατασκευή της στοάς οδήγησε σε περαιτέρω αλλαγές στη βορειοανατολική γωνία της Αγοράς. Τα υλικά κατασκευής της Νότιας Στοάς ΙΙ προήλθαν από το Τετράγωνο Περιστύλιο, το οποίο είχε κατεδαφιστεί, προκειμένου στη θέση του να χτιστεί η στοά του Αττάλου.

Το κτήριο καταστράφηκε κατά πάσα πιθανότητα από την επιδρομή του Σύλλα, το 86 π.Χ. Δεν χτίστηκε ξανά. Διατηρήθηκε μόνο το κρηπίδωμα. Ο χώρος που βρισκόταν η στοά καταλήφθηκε από εργαστήρια μαρμάρου, κεραμικής και χυτήρια.

Χαρακτηριστικά

Οι διαστάσεις της στοάς είναι 93x8,50 μ. Στηρίζεται σε κρηπίδωμα δύο επιπέδων. Διαθέτει μια εξωτερική δωρική κιονοστοιχία, χωρίς δωμάτια. Οι ραβδωτοί κίονες βρίσκονται σε αποστάσεις 3,01 μ. μεταξύ τους, και διατηρούν τα μετακιόνια διαστήματα του περιστυλίου. Επίσης διατηρείται και το πλάτος της κιονοστοιχίας από τον εξωτερικό τοίχο έως το στυλοβάτη, το οποίο ισούται με 8,50 μ. Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι σκληρός γκρίζος πωρόλιθος. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5497881650166868902

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item