Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Παύλου Μελά - Pavlos Melas Memorial.

 Τα γλυπτά της Αθήνας: Μνημείο Παύλου Μελά - Pavlos Melas Memorial.

Του Πάνου Αυγουστή*


Τίτλος έργου: Μνημείο Παύλου Μελά

Θέση: Πλατεία Παύλου Μελά (Ρηγίλλης – Μουρούζη & Β. Σοφίας)

Έτος Κατασκευής: 1910

Υλικό Κατασκευής: Μάρμαρο

Καλλιτέχνης: Λάζαρος Σώχος

Μαρμάρινη μνημειακή στήλη αφιερωμένη στον Παύλο Μελά. Στην πρόσοψή της εμφανίζεται ανάγλυφα και αλληγορικά η μορφή της Μακεδονίας να στεφανώνει τον Παύλο Μελά. Το τεντωμένο χέρι που κρατάει το κλαδί δάφνης δίνει τον ηρωικό χαρακτήρα που προσπαθεί να προσδώσει η γυναικεία μορφή. Κάτω από την ανάγλυφη μορφή ένας αετός στέκεται με το βλέμμα στραμμένο προς την Μακεδονία. Όλη η ανάγλυφη σύνθεση του μνημείου βγαίνει έξω από τα όρια της στήλης αποτελώντας έτσι ένα συνολικό σκηνικό. Στο αέτωμα της επίστεψης είναι χαραγμένη ανάγλυφα η επιγραφή: «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ». Η στήλη εδράζεται σε βαθμιδωτό μαρμάρινο βάθρο. Η ανέγερση του μνημείου έγινε μετά από πανελλήνιο έρανο που διενεργήθηκε από Επιτροπή που είχε στόχο να τιμήσει τον έλληνα αξιωματικό. Η αρχική σκέψη ήθελε να μνημείο να τοποθετηθεί απέναντι από εκείνο του Λόρδου Βύρωνα. Τελικά τοποθετήθηκε στο αλσύλλιο δίπλα στον ναό του Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης, λόγω και της ύπαρξης στρατώνων στην περιοχή. Μετά την διαμόρφωση των γύρω χώρων το μνημείο μεταφέρθηκε το 1975 στην τωρινή του θέση οπότε και ονοματοθέτησε την γύρω πλατεία.

Ο Λάζαρος Σώχος (1862-1911) ήταν διακεκριμένος Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1862 στην Τήνο. Οι γονείς του ήταν άποροι γεωργοί. Σε ηλικία εννέα χρονών εγκατέλειψε την πατρίδα του ζητώντας πόρους ζωής. Πήγε στην Κωνσταντινούπολη σε κάποιον θείο του, λιθοξόο το επάγγελμα. Μπήκε στην τέχνη και με ζήλο, εκτός από την λιθοξοΐα έμαθε και τα βασικά στοιχεία της γλυπτικής, ενώ πήγαινε και στο σχολείο για να μάθει γράμματα. Ζήτησε επίμονα και πήγε στην καλλιτεχνική σχολή του Γάλλου Guillemet στο Σταυροδρόμι. Εκεί κατέκτησε αμέσως τον θαυμασμό και την εκτίμηση των δασκάλων του. Στην σχολή αυτή γνωρίστηκε με την συμμαθήτριά του Θηρεσία Γ. Ζαρίφη. Όταν ο Guillemet πέθανε και η σχολή του έκλεισε, ο Σώχος, με μόνο εφόδιο μια συστατική επιστολή, κατέφυγε στην Αθήνα και στον Δρόση. Εκεί δούλεψε στο εργαστήριο του καλλιτέχνη επί μικρού πενιχρού μισθού, ενώ παράλληλα παρακολουθούσε μαθήματα γλυπτικής στο Πολυτεχνείο και ζωγραφικής στον Λύτρα. Τελικά αποφοίτησε με άριστα σε όλες τις τάξεις γλυπτικής και ζωγραφικής. Έγινε καθηγητής στην Σχολή των Καλών Τεχνών. Φιλοτέχνησε πολλά έργα, τα οποία όλα σχεδόν κατά καιρούς βραβεύτηκαν. Απεβίωσε στην Αθήνα από μηνιγγίτιδα το 1911.

Ο Παύλος Μελάς (1870 – 1904) σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων απ' όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός υλικού πολέμου το 1891. Φέροντας τύψεις για την έκβαση του πολέμου του 1897 συμμετείχε από τους πρώτους στο ιδρυθέν το 1900 Μακεδονικό κομιτάτο. Από τον Φεβρουάριο του 1904 ο Παύλος Μελάς έσπευσε με άλλους τρεις αξιωματικούς, προς επιτόπια μελέτη της κατάστασης. Στις 18 Αυγούστου όταν όλα ήταν έτοιμα κατά το σχέδιο ο Παύλος Μελάς, επικεφαλής σώματος 35 μόλις ανδρών, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού ακόμα και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε να αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες. Πηγή: athenssculptures.com


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 3015462932905327438

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item