Οι καινοτόμες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

για την ανασυγκρότηση του τουριστικού μας προϊόντος

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Ο τουρισμός συνιστά για την εθνική μας οικονομία έναν πολύ υψηλής κεφαλαιοδοτικής απόδοσης παραγωγικό συντελεστή και επομένως στα πλαίσια της ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την προσήκουσα προσοχή, τονώ-νοντας δραστικά το ΑΕΠ, με όλα τα παρεπόμενα οφέλη. Το ΚΙΝΑΛ, με σεβασμό στην αειφόρο ανάπτυξη, στις πολιτισμικές κληροδοσίες της χώρας, στην προτεραιοποίηση των τοπικών παραγόντων,  που διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν,  στα επαγγελματικά δικαιώμα-τα των αποφοίτων των τουριστικών επαγγελμάτων, αλλά και στις συλλογικές συμβάσεις που πρέπει να διέπουν όλους τους εργαζόμενους στον τουριστικό τομέα, προτάσσει μία δέσμη παρεμβάσεων, για το τουριστικό μας προϊόν, που θα το καταστήσει,  σύγχρονο,  ανταγωνιστικότερο και αποδοτικό-τερο.

• Κεντρικό πρόταγμα έτσι στην αναδιαμόρφωση του τουριστικού μας προϊόντος, συνιστά η δημι-ουργία Ειδικών Τοπικών Χωροταξικών Σχεδίων. Με την παρεπόμενη αποπεράτωση όλων των αναγ-καίων νομοθετικών ρυθμίσεων,  για τους δασικούς χάρτες,  τη χάραξη αιγιαλού,  την οριοθέτηση ρεμάτων,  αρχαιολογικών χώρων  και βεβαίως του Εθνικού Κτηματολογίου.  Αυτές οι παρεμβάσεις θα προσελκύσουν ξένες τουριστικές επενδύσεις και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.


• Αδήριτα αναγκαία ακόμα,  για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας,  τη βελτίωση των παρεχόμε-νων υπηρεσιών,  αλλά και την ανάδειξη της ποιότητας των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των τουρι-στικών προορισμών, είναι η δημιουργία ενός Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας με όλους τους εμπλε-κόμενους φορείς στην τουριστική αλυσίδα, συνδυάζοντας αρμονικά, τον πολιτισμικό πλούτο, το φυσικό περιβάλλον, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τις υποδομές στις μεταφορές,  και τις δημόσιες και ιδιωτικές τουριστικές υποδομές.

• Μία ριζοτομική παρέμβαση επίσης,  στην ανασυγκρότηση του τουριστικού μας προϊόντος,  είναι η θέσπιση ηλεκτρονικού Πολιτισμικού Ημερολογίου, όπου σε μία ψηφιακή βάση δεδομένων,  θα καταγράφονται όλες οι προγραμματισμένες,  ετήσιες πολιτισμικές,  αθλητικές  και παραδοσιακές εκδηλώσεις, που υλοποιούνται σε όλη την ελληνική επικράτεια,  από τους Δήμους τις Περιφέρειας και άλλους ιδιωτικούς φορείς, με στόχο να προβληθεί δεόντως στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτε-ρικό της χώρας, μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το παρεχόμενο τουριστικό μας προϊόν.

• Συνακόλουθα συνιστάται,  ο εκσυγχρονισμός και η ριζική αναδιάρθρωση, όλων των τουριστικών εκπαιδευτικών μας υποδομών, σε επίπεδο εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και κατάρτισης, προκει-μένου να είναι σύγχρονες,  καινοτόμες  και ακόλουθες προς τον ευρωπαϊκό βηματισμό.

• Δίνοντας έμφαση πάντα,  στο σεβασμό του ανθρώπινου παράγοντα,  στη διαμόρφωση της νέας τουριστικής ταυτότητας της χώρας, κρίνεται αναγκαία η επέκταση της συλλογικής σύμβασης εργα-σίας, σε όλες τις κλαδικές,  που αφορούν τους εμπλεκόμενους εργαζόμενους,  στην τουριστική αλυ-σίδα.

• Παράλληλα, αναδιάρθρωση του φορολογικού μας συστήματος στο τουριστικό προϊόν, του οποί-ου οι αρρυθμίες και δυσπλασίες,  λειτουργούν ως ανασταλτικός παράγοντας,  για την προσέλκυση ξένων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας.

• Έχοντας η Ελλάδα στρατηγικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο θαλάσσιο πεδίο,  θα πρέπει να δώσει έμφαση,  με  τις κατάλληλες επενδύσεις σε έργα υποδομής,  στην δημιουργία Hub Ports,  για την κρουαζιέρα,  με μεγάλες οικονομικές υπεραξίες για τις τοπικές περιοχές που θα δημιουργη-θούν  και τη σύνολη εθνική οικονομία.

• Ακόμα προτείνετε η δημιουργία ενός σύγχρονου  θαλάσσιου τουριστικού μεταφορικού δικτύου,  με υδροπλάνα,  γραμμές διασύνδεσης των νησιών μας,  ιδίως αυτών  που στερούνται  μεταφορι-κών υποδομών, αλλά και αεροδρομίων,  προκειμένου να καταστήσουν  τη μεταφορά προϊόντων, επιβατών και υπηρεσιών, εύκολη φιλική και ελκυστική. Επιπρόσθετα,  συνίσταται η ριζοτομική αλλαγή στις αδειοδοτήσεις τουριστικών λιμένων, καθώς και η δημιουργία συνεργιών με τον από-δημο ελληνισμό, για την πολυεδρική προβολή του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 4133714439125883736

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item