Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Παναγία Κουλουρδού.

 Οι χριστιανικοί ναοί της Αθήνας: Παναγία Κουλουρδού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Παναγία Κουλουρδού, η επίσης λεγόμενη Μετάστασις της Θεοτόκου και Εννιάμερα της Θεοτόκου είναι μεσαιωνική εκκλησία στην Αττική. Βρίσκεται στην περιοχή Μυκονιάτικα της Κολοκυνθούς των Δήμων Αγ. Αναργύρων - Ιλίου. Χρονολογείται από τον 17ο ή 18ο αιώνα και είναι βασιλικού ρυθμού μονόκλιτος καμαροσκεπής ναός. Εσωτερικά στηρίζεται σε δυο τυφλά τόξα με αρχαία ιωνικά κιονόκρανα στις κατά μήκος πλευρές. Ο νάρθηκας είναι καμαροσκέπαστος. Προστέθηκε αργότερα κατόπιν κατεδαφίσεως του δυτικού τοίχου του αρχικού ναού και την αντικατάστασή του με τόξο. Στον θόλο υπάρχουν φεγγίτες. Οι τοίχοι στολίζονται με λίγες αγιογραφίες, μεταγενέστερες του ναού. Ιδιοκτήτες του ναού είναι οι αδελφοί Περίδη οι οποίοι ανάγουν την κατασκευή του σε τάμα ενός προγόνου τους πριν 200 περίπου χρόνια. Πηγή: el.wikipedia.org

*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5584700305469137257

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item