Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις προκλήσεις του κόσμου της εργασίας !

  Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις προκλήσεις του κόσμου της εργασίας !

 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Οι ασπόνδυλες και αποσπασματικές οικονομικές πολιτικές πού εφαρμόστηκαν στα χρόνια των μνημονίων, σε μία απέλπιδα προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας,  είχαν  σαν αναπόδραστο αποτέλεσμα,  τη δραματική αύξηση της ανεργίας,  την περιθωριοποίηση και φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων του ελληνικού λαού,  αλλά και την οδυνηρή διαφυγή εγκεφάλων το περίφημο «brain drain», ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό. 

Επιχειρώντας μία μακρόθωρη προβολή του προβλήματος στον κοινωνικό ορίζοντα,  αντιλαμβα-νόμαστε και άλλες πολύ σοβαρές παραμέτρους,  που απειλούν την κατάρρευση του κοινωνικού ιστού  και του ασφαλιστικού μας συστήματος.  Γιατί είναι επιβεβλημένο  για να διατηρηθεί ζων-τανός ο εργασιακός μας ιστός  και να μην διαταραχθεί η  εύθραυστη αναγκαία ισορροπία,  μετα-ξύ του ενεργού εργατικού δυναμικού  και του ρυθμού των συνταξιοδοτούμενων, να αυξηθεί θεαματικά η συμμετοχή του πληθυσμού στον εργασιακό ιστό της χώρας,  να αυξηθεί η παραγω-γικότητα η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να τονωθεί η εισροή εισφορών έτσι προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Οι ραγδαίες όμως αλλαγές που έλαβαν χώρα στο εργασιακό πεδίο παγκοσμίως,  άλλαξαν άρδην την δομή και την υφή του εργασιακού χάρτη και κατέστησαν αναγκαίες με δυναμικό τρόπο,  σημαντικές προσαρμογές,  για να επιβιώσει ο κόσμος της εργασίας με αξιοπρέπεια,  στο ανταγωνιστικό παγκοσμιοποιημένο περιβλάλλον.


Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ως ένας δημοκρατικός και προοδευτικός πολιτικός φορέας,  έχει ως κύριο μέλημά του,  την ανασυγκρότηση των μικρών και των μεσαίων κοινωνικών τάξεων,  που περιθω-ριοποιούνται δραματικά  και αποβάλλονται από το κοινωνικό παιχνίδι. Στοχεύει έτσι,  στην παραγωγή νέου κοινωνικού πλούτου, στην δικαιότερη κατανομή του,  στην διεύρυνση των θέσεων εργασίας, στην αύξηση των μισθών και στην κατεύθυνση της επανεπένδυσης,  μέσω των δημοσίων επενδύσεων, που θα αναθερμάνουν τον κύκλο της οικονομίας, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και ανατροφοδοτώντας καθοριστικά τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους,  από τους νέους εργαζόμενους που θα ενταχθούν στο εργασιακό πεδίο. Για να επιτευ-χθούν αυτοί οι στόχοι του,  προτάσσει στρατηγικά :

•Τη διεύρυνση και την τόνωση της αποτελεσματικότητας των θεσμών εποπτείας της αγοράς εργασίας,  εστιάζοντας στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία,  που  προξενεί ζημιές στις νόμιμες επιχειρήσεις  και τους εργαζόμενους τους,  νοθεύοντας τον υγιή ανταγωνισμό. 

•Τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους,  πού στην Ελλάδα είναι ένα από τα ψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και έχει ως επίπτωση την υπονόμευση της ανταγωνιστικότητας,  τη μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων, αλλά και τη δημιουργία αξεπέραστων εμποδίων, προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες,  όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και  και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας,  που προσπαθούν να ενταχθούν στον εργασιακό ιστό. 

•Την ταχεία αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των  γυναικών στο εργατικό δυναμικό, δοθέντος ότι παραμένει και σήμερα,  σε δραματικά χαμηλά επίπεδα.  Συνεπώς το κράτος  οφείλει να παρέμβει με υποστηρικτικές υπηρεσίες τόνωσης της γυναικείας απασχόλησης,   όπως είναι η βοήθεια στο σπίτι,  οι βρεφονηπιακοί σταθμοί  και άλλες προνοιακές κοινωνικές δομές.

• Ακόμα σημειώνουμε,  την ανάγκη σύναψης ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των κοι-νωνικών εταίρων,  εργαζομένων και επιχειρήσεων,  αλλά και τον εκδημοκρατισμό του πλαισίου διαλόγου τους. Έτσι ο διάλογος δεν πρέπει να καταναλώνεται μόνο στον καθορισμό του κατώ-τατου μισθού,  αλλά να προχωρά και σε άλλα θέματα αναβάθμισης των εργαζομένων,  όπως είναι η διαρκής και ποιοτική πρόοδος των δεξιοτήτων τους,  η διασύνδεση της εκπαίδευσης με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας,  η διευκόλυνση της εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας,  αλλά και η ηθική και δημοκρατική επίλυση των συλλογικών διαφορών. 

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8964021907695712907

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item