Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο πρόταγμα της δημόσιας υγείας !

  Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στο πρόταγμα της δημόσιας υγείας !

Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Η θέσπιση δημόσιων συστημάτων υγείας,  με καθολική δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα,  υπήρξε κεντρικό πολιτικό πρόταγμα των μεταπο-λεμικών δυτικοευρωπαϊκών κρατών,  αλλά και  εδραίο πολιτικό θεμέλιο της σοσιαλδημοκρατίας.  Ειδικά για την Ελλάδα,  στο φάσμα της δημόσιας υγείας,  το ΠΑΣΟΚ είχε προβεί στα 1983,  στην εμπνευσμένη ριζοτομική παρέμβαση,  της δημιουργίας του ΕΣΥ.  40 χρόνια ωστόσο μετά,  η σπουδαία και ρηξικέλευ-θη αυτή  μεταρρυθμιστική παρέμβαση,  βρίσκεται σε ένα οριακό

σημείο, ένεκα της υποχρη-ματοδότησης,  της αποεπένδυσης και των ιδεοληπτικών πολιτικών που αντιμετωπίστηκε.  Το ΠΑΣΟΚ ως εμπνευστής και δημιουργός του ΕΣΥ, αλλά και εμμένοντας πάντα στον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, προτείνει σήμερα, ρηξικέλευθες παρεμβάσεις για την ανασυγκρότησή του. Ήτοι :

Στρατηγική στήριξη και χρηματοδότηση.  Υπό το καθεστώς της οικονομικής κρίσης,  η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας,  μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 10,1% σε 8,1%. Εάν προσμετρηθεί  εδώ και η μείωση του ΑΕΠ,  τότε η χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας γίνεται δραματική.  Η Ελλάδα Βρίσκεται τελευταία στον ΟΟΣΑ, στις δαπάνες υγείας, που έχουν υποβιβαστεί στο 8,9% του προϋπολογισμού,  όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 15%.  Αυτή η μείωση συνεπάγεται μετακίνηση των δαπανών υγείας στον οικογενειακό προϋπολογισμό,  ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της υγείας με απευθείας πληρωμές που ξεπερνούν το 35%  και γενική υποβάθμιση τόσο των δομών όσο και της αντίληψης για τη δημόσια υγεία.  Προτείνεται έτσι αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, κάτι που μπορεί να γίνει με διακομματική συναίνεση.

Ομοίως το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι καθηλωμένος  στα 6,4, δις και το κονδύλι για την υγεία δεν ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια.  Προτείνεται άμεσα αύξηση των πόρων από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων.  Μία αύξηση που θα είναι ενταγμένη σε μία νέα στρατηγική αναπτυξιακής λογικής.  Γιατί επενδύσεις  στην δημόσια υγεία, μπορούν υπό προϋποθέσεις,  να τονώσουν ζωτικά την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση της χώρας.

Όμως η παρατεταμένη υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση στο ΕΣΥ, επέτεινε τις δραμα-τικές ανάγκες του,  όχι μόνο σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας,  αλλά και στην ανανέωση του εξοπλισμού του,  καθώς και στην επάνδρωση του με νέες δομές. Για να ικανοποιηθούν ωστόσο οι παραπάνω ανάγκες,  πρέπει να γίνουν εμπροσθοβαρείς επενδύσεις,  που προ-σφέρουν και ταχείες αποδόσεις.  O αντιαναπτυξιακός προσανατολισμός  όμως σήμερα της εθνικής οικονομίας,  με τις ανελαστικές δεσμεύσεις για την επόμενη δεκαετία, με τα μεγάλα πλεονάσματα και τους αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ,   εγγυοδοτεί ότι οι εκκρεμότητες στο ΕΣΥ, δεν μπορούν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.

Σοβαρή ελπίδα υπερπήδησης των εμποδίων, το προσφερόμενο πακέτο Γιούνκερ των 22 δις, για τη βαριά συντήρηση των υποδομών του εθνικού συστήματος υγείας,  μέσω της μορφής όμως των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα,  των γνωστών μας (ΣΔΙΤ).  Δοθέντος ότι υπάρχουν τα επιτυχημένα παραδείγματα,  στην Ευρώπη στον τομέα της υγείας και στην Ελλάδα στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανακύκλωσης,  πρέπει άμεσα να εκμεταλ-λευτούμε τις δυνατότητες του πακέτου Γιούνκερ. Είναι εμφανές ότι δεν χωρούν εδώ ιδεο-ληπτικές αγκυλώσεις.

Αυτές και πολλές άλλες ακόμα προτάσεις,  μπορούν να αποτελέσουν σήμερα, μία ταχεία μεταρρυθμιστική παρέμβαση,  για να αναταχθεί το βαριά τραυματισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας μας,  που εξακολουθεί να υφίσταται,  μόνο χάρη στην αυτοθυσία  και την υψηλή κοινωνική ευαισθησία, του ιατρονοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού του !


*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 5552308276138217362

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item