Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Στοά του Αδριανού.

 Κτίσματα στην αρχαία αγορά της Αθήνας: Στοά του Αδριανού.

Του Πάνου Αυγουστή*


Η Στοά του Αδριανού ήταν στοά στην αρχαία Αθήνα. Ο Παυσανίας την κατατάσσει στα πιο υπέροχα κτήρια που ανέγειρε ο Αδριανός.

Περιγραφή

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία οικοδομήματα της Αθήνας. Βρίσκεται μεταξύ των οδών Αιόλου, Ηφαίστου, Άρεως και της Πύλης της Αγοράς. Έχει σχήμα τετράγωνο επίμηκες, διαστάσεων από δυτικά προς ανατολικά 122 μέτρων, από βόρεια προς νότια 82 μέτρων. Σχετικά άριστα διατηρημένος είναι ο μετώπιος δυτικός τοίχος, ο οποίος καταλήγει στην κυρία πύλη του οικοδομήματος. Ο αντίστοιχος ανατολικός τοίχος είναι κατεστραμμένος. Ο τοίχος είναι κατασκευασμένος με μεγάλους πεντελικούς λίθους. Μπροστά του είναι τοποθετημένοι επτά μονόλιθοι κίονες χωρίς ραβδώσεις από λίθο φρυγίο, που μοιάζει με αλάβαστρο. Έχουν ύψος 8 μέτρα και 60 εκατοστά και διάμετρο 90 εκατοστά. Τα επιστύλια σώζονται. Στο τέλος του τοίχου στέκουν δύο ραβδωτοί κορινθιακοί κίονες, οι οποίοι χρησίμευαν ως κύρια πύλη της Ποικίλης στοάς. Στο νότιο τέρμα του τοίχου σώζονται βυζαντινές αγιογραφίες, μαρτυρία μεταγενέστερου χριστιανικού ναού που έχει κατεδαφιστεί.

Στο εσωτερικό της στοάς έγιναν ανασκαφές από την Αρχαιολογική Εταιρεία και ανακαλύφτηκαν πολλά οικήματα, ίχνη κιόνων, πλάκες, τμήματα αλαβάστρου, και αμμοκονίας, και αναπαραστάθηκε όλο το διάγραμμα του οικοδομήματος. Υπολογίζεται ότι περιείχε πάνω από εκατό κίονες. Πηγή: el.wikipedia.org


*Ο Πάνος Αυγουστής είναι M.Sc βιβλιοθηκονόμος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

www.politikanet.gr


Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 5308500934412365295

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item