Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας !

  Το ΠΑΣΟΚ, απέναντι στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας !


 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Η σαθρή ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όχι σε αληθινή παραγωγική βάση, με την παρεπόμενη αύξηση της παραγωγικότητας του εργατικού μας δυναμικού και τον εξωστρεφή προσανατολισμό της-ανταγωνιστικότητα, αλλά στην έξαρση του δανειακού παροξυσμού, οδήγησε αναπόδραστα στην χρεοκοπία μας, με την υπαγωγή μας στα επαχθή μνημόνια και την αποδόμηση του κοινωνικού και οικονο-μικού μας ιστού. Πλήθος επιχειρήσεων έκλεισε, χιλιάδες εργαζόμενοι έγιναν βορά της ανεργίας και το πολύτιμο διανοητικό μας κεφάλαιο, έφυγε κακείν κακώς στα ξένα – brain drain- αποστε-ρώντας από την ελληνική κοινωνία σπουδαίους επιστήμονες, των οποίων την παραγωγή, είχε αιμοδοτήσει στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο έλληνας φορολογούμενος ! Ένα βήμα πάρα πέρα, στην ακολουθία λαθών που έλαβαν χώρα στη φάση της ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομί-ας, αντί το βάρος να δοθεί στον αναπτυξιακό προσανατολισμό της οικονομίας, φεύ υιοθετήθη-καν οι εύκολες λύσεις της βίαιας προσαρμογής, με την κάθετη μείωση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής, μέσω της οδυνηρής κοινωνικά μείωσης του μισθολογικού κόστους ! 


Όμως η μείωση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής, μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους, δεν συνεπιφέρει την ανάπτυξη και την άνοδο της παραγωγικότητας και της ανταγωνι-στικότητας της εθνικής οικονομίας, παρά μόνον την φτωχοποίηση και την υποβάθμιση της ζωής των εργαζομένων, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η μείωση του μοναδιαίου κόστους παραγωγής, μπορούν να επιτευχθούν μόνο, μέσα από την εκπαίδευση, την έρευνα, την τεχνολογία και την βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και δη των ψηφιακών, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων παραγωγής, οπότε οι ίδιοι εργαζόμενοι, στον ίδιο χρόνο εργασίας και για τον ίδιο μισθό, παράγουν μεγαλύτερο προϊόν και άρα υποβιβάζεται έτσι το μισθολογικό τους κόστους. Συνακόλουθα η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, μπορούν θεαματικά να βελτιωθούν, με την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού, οπότε και η επιτροπή ανταγωνι-σμού με την θεσμική της λειτουργίας, διευκολύνει την απρόσκοπτη είσοδο καινούριων παιχτών στο επιχειρηματικό παιχνίδι – και άρα την  μεγάλυνση της οικονομίας, με την τόνωση της προσφοράς, που σημαίνει μεγαλύτερο, φθηνότερο και ανταγωνιστικότερο ποιοτικά προϊόν – απαγορεύει τις εναρμονισμένες πολιτικές και την κατάχρηση της δεσπόζου-σας θέσης των μεγάλων επιχειρηματικών παικτών και συνδράμει έτσι την ομαλή λειτουργία της αγοράς, με την  επαγόμενη ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα και διαπνεόμενο από τις διαχρονικές του αξίες και ιδέες της δημοκρα-τικής διάρθρωσης και ανάπτυξης της οικονομίας, που στοχεύουν στην  δίκαιη και με δημοκρατικό έλεγχο διανομή του παραγόμενου εθνικού πλούτου,  προτάσσει αντί στείρων και αλυσιτελών παρεμβάσεων του παρελθόντος, που οδήγησαν αφενός μεν στην φτωχοποίηση πλατιών στρωμάτων του ελληνικού λαού,  αφετέρου στην  καταβαράθρωση της οικονομίας – όπως η αλόγιστη μείωση των μισθών – την αλλαγή της δομής του κράτους. Μέσω της ορθής λειτουργίας των εποπτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας, της αναβάθμισης και ανασυγκρότησης του θεσμικού πλαισίου της αγοράς, με στόχο στην ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού, αποτρέπο-ντας στρεβλώσεις και διευκολύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας – που εν τέλει συντελεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στην πτώση των τιμών και στη παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων- της αναβάθμισης και εξορθολογικοποίησης με δημοκρατικό τρόπο του φορολογικού συστήματος, που λειτουργεί σταθεροποιητικά  και προσελκύει τους επενδυτές, αλλά και της ανασυγκρότησης της δημόσιας διοίκησης, που για δεκαετίες ήταν βυθισμένη σε αγκυλώσεις, στην  διαφθορά και στην τεχνολογική υστέρηση, θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη, η απα-σχόληση και η ποιοτική αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2961207442199728070

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item