Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !

  Για μία Εθνική Παιδεία, της ανάπτυξης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας !


 Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος


Οι  αλυσιτελείς ακολουθούμενες πολιτικές σήμερα στο φάσμα της εκπαίδευσης ανώτερης και ανώτατης, έχουν περιφέρει την παιδεία,  σε ένα οδυνηρό αδιέξοδο,  με επώδυνες παρενέργειες,  στο φάσμα της ανάπτυξης του πολιτισμού,  αλλά και της εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών.  Το ΠΑΣΟΚ ένας κατεξοχήν προοδευτικός πολιτι-κός φορέας,  με μείζονες ιστορικές αναφορές,  στις κορυφαίες εκπαιδευτικές μεταρρυ-θμίσεις,  των πολιτικών του προπατόρων,  Ελευθερίου Βενιζέλου,  Αλεξάνδρου Παπανα-στασίου  και Γεωργίου Παπανδρέου,  προτάσσει σήμερα μία δέσμη ρηξικέλευθων μέτρων και παρεμ-βάσεων,  για την ανασυγκρότηση της παραπαίουσας εθνικής παιδείας. Προτείνει έτσι:

• Τη δραστική ενίσχυση  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.  Το Λύκειο αναβαθμίζεται με μείζονα αυτόνομο, εκπαιδευτικό και πολιτισμικό ρόλο. Τριετές Λύκειο το οποίο οδηγεί σε Εθνικό Απολυτήριο με χρήση τράπεζας θεμάτων  και το οποίο συνιστά προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ενίσχυση και τόνωση της γλώσσας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.  Εισαγωγή του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄  Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.

• Έμφαση και προτεραιοποίηση της δευτεροβάθμιας Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, η οποία θα έχει καθοριστικό αναπτυξιακό ρόλο και προσανατολισμό, σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

• Υποβοήθηση των υποστηρικτικών δομών και προγραμμάτων,  όπως ενισχυτική διδασκαλία,  δημι-ουργία ζωνών εκπαιδευτικών προτεραιοτήτων (ΖΕΠ), στήριξη όλων των μαθητών που προέρχονται από αδύναμες κοινωνικά ομάδες.  Συμμετοχή όλων των μεταναστών και των προσφύγων μαθητών,  στα σχολεία ανεμπόδιστα, με την προϋπόθεση της επάρκειας της ελληνικής γλώσσας.


• Ανασχεδιασμός της Εκπαιδευτικής Πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες, για τον Απόδημο Ελληνισμό,  στοχεύοντας στη δημιουργία ισχυρών δεσμών,  με την εκπαίδευση και το πολιτισμικό ήθος της χώρας.

• Εφαρμογή για την επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης,  ενιαίων και σταθερών κανόνων,  διαφάνειας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.  Επαναφορά του θεσμού του Σχολικού Συμβούλου,  με ανανεωμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νέο καθηκοντολόγιο,  προσαρμοσμένο στη εκπαι-δευτική πραγματικότητα.

• Αλλαγή του ν. Γαβρόγλου,  για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών.  Νοερά ΟΧΙ στο κλειστό επάγ-γελμα του εκπαιδευτικού,  που καταδικάζει τους νέους πτυχιούχους.  Διορισμοί και προσλήψεις από ενιαίους πίνακες, με βάση αντικειμενικά κριτήρια,  βαθμολογία από διαγωνισμό ΑΣΕΠ,  προσμέτρη-ση διδακτικής υπηρεσίας,  ακαδημαϊκοί τίτλοι και κοινωνικά κριτήρια.

• Αναγνώριση του  σπουδαίου κοινωνικού ρόλου του εκπαιδευτικού.  Τόνωση της επαγγελματικής, της κοινωνικής και οικονομικής του θέσης.  Στο πλαίσιο της κατάργησης του  ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου,  η συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών,  κρίνεται βάσει της διασφάλισης, της ποιότη-τας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. 

• Επαναλειτουργία του Εθνικού συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ),  για την προώθηση  του διαλόγου, ανάμεσα  στους συντελεστές της εκπαιδευτικής κοινότητας,  τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολι-τικά κόμματα.  Αδήριτη ανάγκη,  για εθνική συνεννόηση στο χώρο της Παιδείας  και χάραξη Ενιαίας Εθνικής Εκπαιδευτικής Στρατηγικής. 

Αυτές και άλλες ακόμα προτάσεις,  μπορεί να αποτελέσουν μία πρώτη ρηξικέλευθη παρέμβαση στη Δημόσια  Παιδεία, προκειμένου να απεγκλωβιστεί από το τέλμα της υποβάθμισης και να επανατρο-χιοδρομηθεί, σε ένα αναπτυξιακό προσανατολισμό  - που θα παράγει πολίτες,   με δημοκρατική αγω-γή και εκπαιδευτική επάρκεια -  και να καταστεί ανταγωνιστική και ισότιμη  στο διεθνοποιημένο οικο-νομικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι Α΄ Αναπληρωματικός Δημοτικός Σύμβουλος Αθηναίων                                                          
www.panosavramopoulos.blogspot.gr

Related

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 4743971774101025659

Δημοσίευση σχολίουDefault Comments

emo-but-icon

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

FACEBOOK

Συνολικές προβολές σελίδας

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

εορτολογιο

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΖΩΔΙΑ


live score

ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Στο παρόν blog εκτός από άρθρα των διαχειριστών, αναδημοσιεύονται άρθρα από άλλα blogs με αναφορά πηγής στο κάτω μέρος κάθε άρθρου.

-Το blog politikanet αναδημοσιεύει και δεν "υιοθετεί" απαραίτητα το περιεχόμενο των ειδήσεων που αναρτά στις οποίες αναφέρεται η πηγή της είδησης.

- Οι φωτογραφίες και τα βίντεο προέρχονται από το διαδίκτυο, κυρίως από τις εικόνες google και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους. Εάν κατά λάθος έχει δημοσιευτεί εικόνα ή βίντεο που διέπεται από πνευματικά δικαιώματα, επικοινωνήστε μαζί μας και θα αφαιρεθεί.

- Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο Blog δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.


item